Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, susţine că tentaţia de a impozita din nou munca este greşită şi că o colectare de doar 30% din PIB nu poate transforma România într-un stat social, iar ţara va ieşi din recesiune doar prin constrângeri bugetare tari.
La nivelul impozitării există „o dihotomie, o ruptură extraordinară“, şi la nivelul încasărilor în PIB, toţi analiştii susţin că 30% este foarte puţin, spune Isărescu. El a explicat că analiştii firmelor de rating, ai Uniunii sau ai Fondului neagă posibilitatea existenţei unui stat social, aşa cum se doreşte România, cu încasări la buget de numai 30% din PIB. În plus, firmele se plâng că sunt supraimpozitate, iar statul n-are bani, explică Isărescu.
„Trebuie rezolvată chestiunea veniturilor. Bănuim cu toţii unde sunt răspunsurile: o bună parte din economia românească nu este fiscalizată. Fiscalizarea este extrem de concentrată pe muncă. Există tentaţia să impozitezi din nou munca: bineînţeles că o descurajezi“, a mai spus Isărescu.
El a adăugat că o greşeală în politica fiscală a constat în exceptarea unor categorii de impozitare: propunerile de impozit pe venituri suplimentare, cum a fost, de exemplu, cea de impozitare a pământului de acum zece ani, au fost evitate permanent, an de an.
„Decizia este politică, dar, dacă nu discutăm, la ce ne putem aştepta? Impozitarea muncii, mărirea contribuţiilor sociale cred că ar mări deficitul în continuare la bugetul asigurărilor sociale, vor avea rolul de a micşora aceste venituri. Şi atunci ajungi în impas. Serviciul datoriei publice începe din nou să crească, iar cum nimeni nu vrea să taie din cheltuieli, situaţia nu se poate rezolva decât prin conflicte, tensiuni sociale“, a atras atenţia guvernatorul BNR.
Revenind asupra rolului împrumuturilor internaţionale, Isărescu a explicat că nu este de acord cu afirmaţiile con