Aproximativ 100 de foşti angajaţi ai Teatrului de Operă şi Balet din Constanţa, unii dintre ei îmbrăcaţi în costume de scenă, au mărşăluit astăzi pe bulevardul Tomis în semn de protest faţă de decizia de desfiinţare a instituţiei.
Peste 100 de artiști constănțeni au rămas fără loc de muncă
Au venit însoţiţi de familii - părinţi, copii, iar pe drum li s-au alăturat spectactorii care până de curând îi aplaudau în sala de spectacole. Artiştii au purtat pancarte prin care au semnalat că lipsa culturii formează o generaţie de analfabeţi.
Artiștii au arborat ieri panglici de doliu pe teatru și spun că desființarea instituției este o nedreptate față de cei 50 de ani de tradiție muzicală la Constanța. „Opera Constanța a fost înființată în anul 1957 prin decret guvernamental, iar desființarea ei este practic ilegală. În anul 2004, când s-au reorgarnizat instituțiile de cultură locale, Opera a devenit compartiment special al Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski. La acea vreme, nu a fost vorba despre desființare, ci doar de o relansare a instituției sub o nouă formulă“, a declarat Daniela Vlădescu, fostul director al teatrului.
Astăzi, la sediul Consiliului Județean, artiștii au protestat pașnic, deși inițial se anunțase un adevărat spectacol, cu costume și arii din opere. Fostul director al instituției a instat însă ca artiștii să protesteze în mod civilizat, mai ales că măsura de reducere a personalului din teatre a afectat întreaga țară, iar Constanța nu face notă distinctă.
Începând de ieri, artiştii strâng semnături de la cei care se opun desfiinţării Operei. Acestea vor fi anexate unei petiţii care va fi adresată Consiliului Judeţean.
100 de artiști – soliști, cor, personal auxiliar au rămas pe drumuri. Totodată, măsura drastică a reducerii numărului personalului din instituțiile de cultură a afectat și sectoru