Doi fraţi din Bucureşti au pus pe picioare la începutul anilor '90 o companie specializată în aplicaţii industriale, Adrem Invest, care acum a ajuns să se bată pe anumite segmente de piaţă cu giganţi precum Siemens.
În timp ce multinaţionalele beneficiază de suportul companiilor-mamă, afacerile româneşti se străduiesc să caute soluţiile pentru a rezista în cei mai grei ani de la Revoluţie încoace. De unde vine salvarea?
Adrem Invest a ajuns în 2009 la afaceri de peste 10 milioane de euro, cu 40% mai mult comparativ cu anul 2008, într-un an în care mai toate businessurile au scăzut pe fondul condiţiilor nefavorabile din piaţă aduse de criza financiară.
Secretul creşterii de anul trecut a fost un contract major de citire şi montare a contoarelor cu unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa energetică locală: grupul ceh CEZ, care alimentează cu energie electrică regiunea Olteniei, o zonă cu peste un milion de consumatori.
"În 2008 ne-am gândit la o strategie de evitare a efectelor crizei. Fără să fim experţi, am înţeles că va urma o perioadă de recesiune. Ne-am dat seama că avem o mare vulnerabilitate şi anume faptul că depindem de investiţii majore, or, în contextul crizei, orice fabrică se va gândi să-şi salveze cheltuielile. Am căutat o activitate simplă şi repetitivă care să fie puţin dependentă de investiţii. Nu de la cei puţini şi mari va veni ieşirea din criză, ci de la cei mici şi mulţi", spune Corneliu Bodea, 41 de ani, vicepreşedinte şi acţionar al Adrem Invest.
Cehii de la CEZ au fost primii care au luat decizia externalizării serviciului de citire şi montare de contoare, aceasta fiind la rândul ei o măsură de reducere a costurilor.
"CEZ a avut iniţiativa de a externaliza citirea contoarelor în 2008 şi apoi montarea contoarelor în anul 2009. Contractul pentru citirea contoarelor s-a ridicat la 35 de milioane d