Impozite mai mici, o birocraţie redusă, forţă de muncă mai ieftină sau pur şi simplu stabilitate. Acestea sunt capitolele la care România este depunctată de investitori în favoarea vecinilor. Sursa: SHUTERSTOCK
Îşi închid sediile din România fie efectiv, fie doar pe hârtie şi se mută prin vecini, în căutarea unor condiţii mai bune. Relocarea firmelor noastre mici şi mijlocii în ţări precum Bulgaria, Ungaria, Croaţia sau chiar Republica Moldova devine un fenomen de masă, spun reprezentanţii patronatelor, pentru EVZ.
Ceea ce le alungă pe IMM-uri îi ţine departe de ţara noastră şi pe marii investitori care au pus ochiul pe regiunea noastră pentru extinderea sau relocarea activităţii, spun oamenii de afaceri. Astfel, recenta majorare a TVA de la 19% la 24% decisă de guvern a pus bomboana pe coliva existentă deja: forţă de muncă insuficient pregătită şi la costuri mai mari faţă de acum câţiva ani, productivitate a muncii redusă, contribuţii sociale mari, birocraţie şi o parafiscalitate excesivă.
Datele oficiale confirmă faptul că România nu mai atrage bani de la companiile din afară. Investiţiile străine directe s-au prăbuşit cu aproape 50% în primele cinci luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 2,09 miliarde euro la 1,4 miliarde euro, potrivit datelor anunţate recent de BNR.
Isărescu: firmele nu se plâng aiurea
Chiar Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a recunoscut că firmele critică în mod justificat fiscalitatea ridicată: "Nu bâzâie firmele, nu vorbesc aiurea, sunt exact pe subiect. Toate firmele se plâng de nivelul exagerat al impozitării. Fiscalitatea, parafiscalitatea, birocraţia sunt enorme. La fel şi descurajarea muncii".
SOLUŢIA, LA MÂNA GUVERNULUI
Să ştii ce va urma şi ce taxe vei plăti - cheia pentru atragerea investitorilor
De când a crescut TV