În mai puţin de şase luni, medicamentul preferat al românilor se va putea cumpăra doar la recomandarea medicului şi pe baza parafei acestuia. Sursa: SHUTTERSTOCK
În mai puţin de jumătate de an, toate analgezicele şi antipireticele care conţin metamizol, o substanţă controversată şi interzisă în multe ţări, se vor putea cumpăra doar cu reţetă de la medic. Zilele trecute, Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului a aprobat această schimbare, la cererea Sanofi- Aventis, pentru algocalminul produs şi distribuit de această companie.
În lunile următoare, toate firmele autorizate să producă şi să distribuie algocalmin şi alte medicamente pe bază de metamizol sunt obligate să depună documentaţia necesară pentru a se opera modificarea statutului de la "medicament care nu se eliberează pe bază de prescripţie medicală" la "medicament eliberat pe bază de prescripţie medicală care se reţine în farmacie".
De ce e periculos algocalminul?
Conform Ancăi Crupariu, farmacist specialist la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, această decizie are la bază riscul pe care îl presupune administrarea medicamentelor pe bază de metamizol, substanţă care poate duce la apariţia unei boli grave, agranulocitoza. Această afecţiune poate provoca chiar şi decesul.
"Este o afecţiune acută, gravă, caracterizată prin scăde rea până la dispariţie a granulocitelor din sânge şi printr-o infecţie severă cu evoluţie rapidă", precizează farmacistul Anca Crupariu.
Metamizolul este interzis în multe ţări europene
În România, indicaţiile terapeutice aprobate pentru metamizol sunt: dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii, colici, dureri de cauză tumorală, alte dureri severe acute sau cronice (atunci când alte mijloace terapeutice nu sunt indicate).
În multe state din