Cei peste 10.800 de șomeri brăileni își dispută săptămânal câteva zeci sau sute de locuri de muncă vacante din grila Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Cei sătui de bătut drumurile pe la ușile angajatorilor în căutarea unei slujbe sunt dispuți să-și încerce norocul prin străinătate.
Dovadă stau în acest sens cele 628 de persoane care s-au adresat compartimentului EURES din cadrul AJOFM Brăila de la începutul anului.
„Consilierul îi informează, îndrumă, le furnizează informații și îi consiliază pe potențialii lucrători cu privire la oportunitățile de a lucra în Spațiul Economic European, le oferă informații despre condițiile de muncă și de viață în spațiul european", spune Simona Cîrligea, directorul executiv al AJOFM.
Riscuri evitate
Și dacă o parte dintre brăileni trec pe la AJOFM înainte de a pleca la muncă în străinătate, alții apelează direct la agențiile care plasează forță de muncă în afară, chiar și temporar, sau la rudele plecate de ceva timp și stabilite acolo.
„Am apelat la serviciile agenției pentru că mi-am dorit să plec în afară la muncă. Până la urmă am reușit să îmi găsesc de muncă cu ajutorul vărului meu plecat la muncă în Italia de mai bine de trei ani. Lucrez și eu tot în Italia, la Verona, la o pensiune și câștig dublu față de cât câștigam în Brăila înainte de a rămâne șomer. Nu mă voi întoarce acasă atâta timp cât am de lucru aici", spune Valentin Tănase, 32 de ani.
Directorul AJOFM îi sfătuiește pe cei interesați să muncească în afara granițelor țării să se informeze foarte bine înainte de a pleca pentru a nu avea probleme odată ajunși acolo.