Majorarea impozitelor şi a contribuţiilor sociale va adânci deficitele, nu le va rezolva.
Soluţia majorării impozitelor şi contribuţiilor pentru creşterea veniturilor bugetare, în condiţiile în care firmele şi populaţia sunt deja foarte împovărate, nu este viabilă şi nu va permite corectarea deficitului statului, a avertizat ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Într-un discurs mai dur decât obişnuise publicul, Isărescu a criticat deschis clasa politică că a întârziat prea mult cu tăierea cheltuielilor statului după începutul căderii economice din toamna lui 2008 şi în continuare preferă să încerce să facă ajustări prin creşterea veniturilor, adică prin impozite mai mari.
"Nimeni nu doreşte să taie cheltuieli (publice, n. red.), iar situaţia nu se poate rezolva decât prin conflicte. Cum se rezolvă problema - cu o sarcină fiscală la nivelul firmelor? Bâzâie firmele şi nu sunt pe lângă subiect. Toate se plâng de nivelul exagerat al impozitării, fiscalitatea, birocraţia e enormă", a spus Isărescu la seminarul "România 2010: Constrângerile economico-financiare şi imperativele sociale", organizat de BNR în colaborare cu revista "Săptămâna Financiară" şi ziarul "Financiarul".
El a subliniat discrepanţa dintre povara fiscală foarte mare în cazul firmelor - pentru 100 de lei venit, impozitele şi contribuţiile totale se ridică la 80 de lei - şi nivelul foarte scăzut al veniturilor colectate la buget, de puţin peste 30% din Produsul Intern Brut.
"Căutăm soluţii probabil unde nu trebuie să le găsim. Impozitarea muncii în continuare, mărirea contribuţiilor sociale, cred că ar mări deficitul. Nu ar avea efectul să aducă mai multe venituri la buget, ci să le micşoreze", spune Isărescu. Guvernul a încercat să impună o reducere a salariilor în domeniul public cu 25% pentru anul acesta şi a pensiilor cu 15%, pentru a reduce cheltuielile. Curtea Co