„Adevărul“ vă spune povestea a doi ziarişti români, Dorina Băeşu şi Sorin Avram, veniţi de la Iaşi la Bucureşti în plină desfăşurare de forţe a Mineriadei, la 14 iunie 1990
Dorina Băeşu Rusu şi Sorin Avram lucrau în 1990 la „Opinia Studenţească", ziar abia reînfiinţat. Au luat trenul de Bucureşti în seara de 13 iunie. Au asistat ca jurnalişti „de Opoziţie" la descinderea sângeroasă a ortacilor la Bucureşti. Au venit în Capitală hotărâţi să vadă ce este dincolo de diversiunile care se vedeau la Televiziunea Română „Liberă".
VIDEO Secretele Mineriadei: Liviu Petrina: „Ştiam dinainte că sediul PNŢcd va fi devastat“
Secretele Mineriadei/ Ne scriu „golanii“!
Au găsit un oraş în stare de asediu, care i-a şocat şi i-a copleşit. Doina, o „revoluţionară" mereu gata să protesteze, nu a găsit tăria de a face nimic în faţa scenelor horror, iar Sorin a încremenit cu mâinile blocate în buzunare când, în jurul lui, bucureştenii fesenişti aplaudau furtunos lecţia de „solidaritate civică" oferită de ortaci.
În prezent, Dorina Băeşu Rusu are 42 de ani şi conduce fundaţia care poartă numele fostului ei soţ, politicianul liberal Horia Rusu. Sorin Avram are 46 de ani şi e freelancer în domeniul producţiilor TV.
„Adevărul": Cum s-a născut ziarul „Opinia Studenţească"?
Dorina Băeşu Rusu: Lucrul ăsta s-a întâmplat instantaneu. În momentul în care a fugit Ceauşescu ne-am întâlnit un grup de studenţi pur întâmplător, că nu erau telefoane pe vremea aia. Eram un colectiv extraordinar. Eram peste tot pe unde se întâmpla ceva important. Făceam reportaje, interviuri, eram unde erau revolte, am început să venim şi la Bucureşti! Era singurul ziar de opoziţie din Iaşi.
Exista în Iaşi o Opoziţie bine formată?
Atmosfera, în general, era destul de fesenistă, ca să zic aşa. Era un grup de intelectuali care reacţion