Ministerele Finantelor si Muncii cauta, in prezent, cu disperare, solutii pentru a aduce in cadrul legal noile prevederi privind impozitarea suplimentara a veniturilor din activitati independente. ''O misiune imposibila, ce va determina abuzuri si va trage statul in procese cu mediul de afaceri'', afirma consultantii fiscali pentru DailyBusiness.ro.
Intrarea in vigoare, de la 1 iulie, a noilor reguli privind impozitarea veniturilor din activitati independente a bagat in ceata firmele care efectueaza plati pentru activitati independente, in genul drepturilor de autor.
Prin Ordonanta 58/2010, ce modifica Codul Fiscal, firmele ar trebui sa retina si sa plateasca la stat si pentru aceste venituri contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Pana acum plateau doar 10% la stat. Cele mai mici impozite.
Ordonanta nu a fost insotita de norme de aplicare (ar urma sa apara pana la finele lunii iulie, potrivit declaratiei premierului Emil Boc), asa ca firmele s-au trezit in ipostaza de a incerca sa interpreteze personal obligativitatea noilor prevederi legislative. Unele au ales sa plateasca, cele mai multe nu, invocand absenta normelor si prevederile controversate ale ordonantei.
Ordonanta este facuta dupa ureche. Este plina de inovatii fiscale, contradictii si formulari evaziveStefan Vlad, corporate legal advisor la firma Vlad&Asociatii
''Articolul III al ordonantei vorbeste de impozitarea oricaror venituri de natura profesionala, fara a defini in mod clar despre ce este vorba'', spune Stefan Vlad, corporate legal advisor la firma Vlad&Asociatii.
Potrivit avocatului, aceasta definitie a determinat un adevarat scandal intre expertii din Ministerul Finantelor si Muncii.
''Prevederea a fost introdusa de specialistii de la Ministerul Muncii, care nu au