Malaesia a inchis cateva din cele mai faimoase locatii de scufundare, inclusiv imprejurimile insulei tropicale Tioman si Redang, sustinand ca mare parte din corali mor din cauza incalzirii globale.
Doisprezece recife care atrag anual aproximativ jumatate de milion de vizitatori sunt acum inchise scufundatorilor pana la sfarsitul lui octombrie pentru a da posibilitatea coralilor sa-si revina din cauza apelor tot mai calde, informeaza Daily Telegraph.
Abdul Jamal Mydin, directorul general din cadrul Departamentului Parcurilor Marine, spune ca temperatura apei a crescut la 31 grade Celsius in ultimele luni, cu 2 grade mai mult decat in mod obisnuit.
Pana la 90% din corali au inceput sa albeasca ceea ce inseamna ca sunt pe moarte, amenintand delicatul ecosistem.
"Asteptam ca sa isi revina sau macar sa se imbunatateasca situatia", a precizat Abdul Jamal care spune ca Departamentul pentru Parcurile Marine sustine ca moartea acestora este rezultatul temperaturilor ridicate, nu a fost cauzata de turisti. Interzicerea scufundarilor va da timp coralilor sa regenereze natural.
Inchiderea locatiilor va duce la scaderea veniturilor din turism, dar autoritatile sunt de parere ca prioritatea este protejarea atractiei principale a tarii - recifurile de corali.
Grupurile pentru protectia mediului saluta decizia, dar sunt de parere ca turismul este in egala masura vinovat de moartea coralilor.
"In Malaesia, coralii trebuie sa faca fata mai multor pericole, printre care si turismul necontrolat", declara Yeap Chin Aik, de la Societatea Malaesiana pentru Natura.
Redang, Perhentian si insulele Tiomon, aflate la mai mult de 30 de mile de coasta estica a Malaesiei in Marea Chinei de Sud, sunt pe lista celor mai bune locuri pentru scufundari.
Malaesia a inchis cateva din cele mai