Curtea Internaţională de Justiţie a tranşat disputa cu Belgradul, apreciind că fosta provincie sârbă nu a încălcat legislaţia internaţională prin proclamarea unilaterală a independenţei. Sursa: AP
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a decis, ieri, că declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo, din februarie 2008, nu a încălcat dreptul internaţional general, un aviz consultativ care ar putea duce la sporirea presiunilor asupra statelor care nu au recunoscut încă noul stat balcanic, printre care şi România.
Instanţa "conchide că declaraţia de independenţă din 17 februarie 2008 nu a încălcat nici dreptul internaţional general, nici Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU din 1999 şi nici cadrul constituţional", a declarat Hisashi Owada, preşedintele CIJ, la Palatul Păcii din Haga.
Curtea a răspuns astfel unei sesizări depuse de Serbia în octombrie 2008, avizată favorabil de Adunarea Generală a ONU.
Stat suveran
Imediat după anunţarea deciziei, ministrul kosovar de externe, Skender Hyseni, a declarat că aşteaptă revenirea Serbiei la masa negocierilor. "Dar aceste discuţii pot avea loc doar între două state suverane", a subliniat şeful diplomaţiei de la Priştina.
Omologul său sârb, Vuk Jeremici, a reiterat poziţia Serbiei, avertizând că Belgradul nu va recunoaşte "niciodată şi în nicio împrejurare independenţa Kosovo".
Ministrul a subliniat că Serbia va continua lupta diplomatică pentru fosta provincie, recunoscând însă că aceasta se va desfăşura în condiţii mai dificile. Conştient că decizia riscă să aprindă spiritele atât în Serbia, cât şi în nordul Kosovo, Jeremici a făcut apel la populaţia sârbă să nu răspundă provocărilor.
Presiuni la adresa României
O primă consecinţă a deciziei ar fi, potrivit agenţiei Reuters, exercitarea de presiuni suplimentar