Speologul Bogdan Onac este profesor la Facultatea de Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În afara activităţii de cercetare şi didactice din ţară, a fost visiting fellow la Universitatea din Copenhaga (Danemarca), apoi visiting profesor la Universităţile din Bergen (Norvegia) şi Palma de Mallorca (Spania), iar din anul 2001 este visiting professor la Universitatea din South Carolina (SUA). A publicat, sub semnătură proprie sau în colaborare, 9 cărţi şi a semnat aproape 100 de articole în reviste de specialitate din întreaga lume.
În luna februarie a acestui an, Bogdan Onac a publicat în prestigioasa revistă SCIENCE un articol consacrat rezultatelor cercetărilor sale paleoclimatice din ultimii ani. Omul de ştiinţă român susţine că există o legătură strânsă între climat şi nivelul mărilor, iar peşterile aflate pe coasta insulei Mallorca deţin extraordinare dovezi în ce priveşte schimbările nivelului Mării Mediterane din trecut. In ultimii 200.000 de ani aceste peşteri au fost sistematic inundate de fluctuaţiile nivelului oceanic datorat oscilaţiilor de origine glaciară (formarea şi apoi topirea calotelor glaciare). Nivelul maxim şi minim al acestor inundaţii s-a înscris în mod distinct pe stalactitele şi stalagmitele din peşteră, oferind un fel de calendar al evoluţiei apelor Mediteranei de-a lungul timpului. Şi de ce este atât de important acest lucru? veţi întreba. Pentru că, privind în trecut, putem anticipa viitorul. Evenimentele petrecute în urmă cu zeci de mii de ani pot constitui un avertisment pentru lumea contemporană.
- Cum aţi pornit această cercetare şi cine v-a fost alături?
- Echipa care a lucrat la această temă de cercetare este mai vastă. În primul rând, sunt spaniolii, care se află, cum s-ar spune, pe teren propriu acolo, în Mallorca, şi care începuseră să studieze problema schimbării nivelurilor Măr