Angiografia terapeutică permite tratamentul fibromului uterin, al herniei de disc, tasărilor de coloană sau arteriopatiei embolizante fără bisturiu. Terapia este disponibilă şi la Craiova pentru asiguraţi.
Angiografia este o specialitate relativ nouă în România, care permite vizualizarea cu ajutorul razelor X produse de un aparat numit angiograf a vaselor de sânge în vederea diagnosticului sau tratamentului unor boli. Şi mai puţin cunoscută este angiografia terapeutică, o terapie intervenţională, care poate rezolva o serie de probleme medicale, precum fibromul uterin, hernia de disc sau tasările de coloană vertebrală, fără a mai fi nevoie de operaţie. Astfel de tratamente moderne sunt realizate în prezent şi la Spitalul de Urgenţă Craiova de o echipă formată din dr. Cristian Constantin, medic primar radiologie şi imagistică medicală, şi dr. Dan Hertzog, medic specialist radiologie şi imagistică medicală.
Femeile cu fibrom uterin pot să rămână însărcinate
Angiografia terapeutică este folosită mai ales pentru embolizarea unor ţesuturi maligne sau benigne. Un exemplu este tratamentul fibromului uterin, o afecţiune pentru rezolvarea căreia până acum se folosea intervenţia chirurgicală. „Intervenţia are loc pe masa specială de angiografie şi se înregistrează pe un computer. Pacientei i se face o anestezie locală cu xilină la nivelul articulaţiei şoldului, după care se puncţionează artera femurală pentru a ajunge la arterele care irigă uterul. Prin acest loc se intră prin artera femurală cu ajutorul unor dispozitive speciale până se ajunge la arterele care alimentează fibroamele“, susţine dr. Dan Hertzog.
Vasele de sânge care alimentează fibromul sunt închise cu ajutorul unui lichid de embolizare introdus prin dispozitiv şi astfel fibromul rămâne fără „alimentare“. Intervenţia este neinvazivă, durează 30 de minute, iar pacienta poate