Cursurile, care durează şase săptămâni, se ţin în universităţi şi pun laolaltă un profesor, un judecător, un poliţist şi 30 de infractori aflaţi în programe de eliberare condiţionată.
Cu una dintre cele mai înalte rate de încarcerare din lume şi cu o mulţime de condamnări la moarte, Texas pare unul din ultimele locuri care ar putea îmbrăţişa o filozofie liberală în privinţa încarcerărilor, comentează The Guardian. Mitchell Rouse, tehnician radiolog în spital, a fost condamnat pentru consum şi trafic de droguri în Houston, primind o sentinţă de 30 de ani. El nu a mai fost trimis după gratii, ci a fost eliberat condiţionat, primind „o condamnare" la Universitatea Rice din Houston, unde a trebuit să citească filozofie şi să o dezbată.
Din infractor, doctorand
La cinci ani de la „absolvirea" acestui curs, Mitchell House şi-a schimbat profesia devenind proiectant în construcţii, s-a împăcat cu familia şi plănuieşte să-şi dea doctoratul în filozofie. El descrie proiectul la care a luat parte drept „un miracol", spunând că acest curs de şase săptămâni i-a schimbat complet „felul de a privi lucrurile", ajutându-l să-şi descopere „potenţialul".
În loc de carceră, Platon
Rouse e unul dintre miile de infractori din Statele Unite care, ca alternativă la încarcerare, au fost plasaţi într-un program de reabilitare numit „A schimba viaţa prin literatură". Recidiviştii condamnaţi pentru jaf armat, tâlhărie sau trafic de droguri sunt trimişi să discute cărţi clasice, ca „Oliver Twist", „Să ucizi o pasăre cântătoare", „Oameni şi şoareci".
Conducătorul grupului de discuţii al lui Rouse a fost un doctorand al Universităţii din Houston, Larry Jablecki, care a folosit texte de Platon şi Stuart Mill pentru a explora teme ca destinul, agresivitatea, dragostea, toleranţa şi empatia. „Am rezonat mai ales la «Despre Libertate» a lui Stuart Mill", a dezvălui