Cea mai dura criza economica din 1929 incoace pune sub semnul intrebarii soliditatea sistemului financiar europeanComitetul european pentru supravegherea sectorului bancar publica vineri rezultatele testelor de stres aplicate unui numar de 91 banci europene. Pietele asteapta cu nerabdare rezultatele care vor arata in ce grad de dificultate se afla situatia financiara din Europa.
Primele date vor fi date publicitatii la ora 16 GMT, ora 19, ora Romaniei. Potrivit analistilor, testele, menite a demonstra cat de solide financiar sunt bancile europene, vor arata adevaratul impact al crizei.
Testele vor evalua nivelul minim al capitalului de baza (Tier 1), care trebuie sa depaseasca 6% pentru ca banca sa treaca testul. De asemenea, vor lua in calcul si expunerea creditorilor la riscurile datoriilor suverane.
Sursele citate de Wall Street Journal si Financial Times afirma ca rezultatele se anunta extrem de ingrijoratoare pentru o serie de banci din Grecia, Spania, Portugalia, tari care se confrunta cu mari probleme economice. In cazul bancilor spaniole, de exemplu, problemele se datoreaza expunerii ridicate pe sectorul imobiliar, decimat de criza.
Si bancile din Germania si Austria ar putea raporta probleme, mai cu seama ca multe dintre ele au o expunere ridicata pe Europa de Est, acolo unde creditele neperformante au explodat in ultimul an.
''Testele vor arata cu siguranta faptul ca multe banci se afla intr-o stare critica si asta din cauza creditelor neperformante'', a scris Wall Street Journal.
Potrivit cotidianului german Der Spiegel, testarea bancilor europene s-ar putea dovedi mai dificila decat s-a crezut initial. Pana la 15% dintre bancile europene ar putea pica testele de stres - desi criteriile de "notare" nu sunt foarte dure.
Cotidianul german Handelsblatt a estimat ca mai mult de 10 ba