Bucătarul a gătit pentru oameni din toată ţara şi din întreaga Europă şi se pregăteşte să îşi lanseze cea de-a cincea carte pentru gurmanzi. Bucătarul Mihai Ion îşi lansează cea de-a cincea carte de bucate, „Bucătărind cu Uica prin Banat”, care face parte din colecţia de cărţi „Poveşti despre mâncare”.
PROFIL
Născut. 8 noiembrie 1957, Reşiţa.
Studii. Şcoala de Jurnalism de la „Ştefan Gheorghiul” (primul an).
Job. Bucătar.
Bucătarul spune că până în prezent a gătit mâncare pentru 800.000 de oameni, dar îşi pune toată experienţa sa pe hârtie, pentru că a fost diagnosticat cu o boală terminală, iar medicii i-au spus că mai are de trăit doar cinci ani. Uica vrea să nu lase poveşti nespuse, mai ales că are o experienţă de zeci de ani în gastronomie. El a fost plecat ani în şir în Occident şi a lucrat în Spania, Franţa, Italia, sau Germania.
Nelipsit de la Gărâna
„Cel mai mult mi-a plăcut să lucrez în Spania. În Germania mi-a plăcut bucătăria, nu şi oamenii. Sunt reci şi nu comunică”, a spus Uica Mihai. În plus, în Banat a participat la toate festivalurile câmpeneşti, unde a gătit pentru sute de mii de oameni, începând cu anul 1996. „Particip cam la 20 de festivaluri în fiecare an. La Festivalul de Jazz de la Gărâna am fost de la prima ediţie. Nici nu începe festivalul fără mine”, a mai spus bucătarul Ion Mihai. Uica are în palmares şi câteva recorduri mondiale.
„Anul trecut, a făcut un sandwich de zece metri, iar în anul 2000 am gătit un tăuraş de 730 de kilograme şi am făcut din el porţii pentru 1.200 de persoane”, îşi aminteşte bucătarul, care are şi un blog (uicamihai.blogspot.com), unde are zeci de reţete pe care le-a preparat de-a lungul carierei. Pasiunea pentru gătit i-a dat târcoale încă din clasa a cincea, când a intrat pentru prima dată în bucătăria unui restaurant unde lucrau tatăl şi sora ma