Exporturile pe primele trei luni ale anului au revenit la nivelul din aceeaşi perioadă din 2008, adică 8 miliarde de euro, cel mai bun an din acest punct de vedere din istoria României.
Astfel, este posibil ca în 2010 exporturile să atingă circa 30-32 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, produsul intern brut al anului 2010 va fi cu 10% sub cel al anului 2008, statul strânge mai puţine venituri cu 20% decât în acel an, iar şomajul este dublu.
Cum se explică?
Datele arată că minusul se datorează scăderii consumului şi a investiţiilor. Până când aceste două sectoare nu-şi revin, PIB-ul nu va creşte.
Paradoxul este că în toamna anului 2008 unii economişti români afirmau că tocmai din cauză că exporturile au o pondere redusă în PIB criza nu va avea un impact major. Dar căderea economică de 7% din 2009 a fost mai mare decât în Ungaria, Polonia sau Cehia, unde exporturile au o pondere mai mare (între 40-60% din PIB, faţă de 25% în România). Acum, aceeaşi pondere redusă a exporturilor este dată ca explicaţie pentru faptul că nu revenim pe creştere economică.
Aşadar, exporturile, mici fiind, nu ne dau în 2010 posibilitatea să repornim agăţaţi de economiile vestice, dar nici nu ne-au apărat de valul crizei în 2008. Ghinion.
Aşa e la economiile mici - când furtuna porneşte, nu au de ce să se ţină, iar când vine vântul bun, sunt lăsate în urmă de valurile provocate de marile vase.
La un PIB de 120 de miliarde de euro, economia României este o frunză pe apă faţă de Franţa, Italia sau Germania, fiecare cu un PIB de peste 2.000 de miliarde de euro.
Totuşi, trebuie să ne uităm şi în urmă şi să vedem că în urmă cu 10 ani producţia anuală de bunuri şi servicii era de 35 de miliarde de euro. Atunci, exporturile reprezentau tot un sfert din economie, adică erau de circa 8 miliarde de euro. De unde a venit creşterea în 10 ani de la 8 mi