Cel mai critic raport al Comisiei Europene (CE) privind progresele României în reformarea justiţiei şi lupta anticorupţie a fost primit de şeful statului român cu un acces de demnitate naţională.
"Am obligaţia să-mi apăr şi ţara în relaţiile cu terţii, fie şi în condiţiile în care este vorba despre CE sau celelalte 26 de state. Expresia este extrem de tare, că în România nu există voinţă politică", a declarat Traian Băsescu după prezentarea, la Bruxelles, a raportului. Băsescu a pretins în comentariul public asupra documentului că apară onoarea ţării criticată pentru că nu îşi respectă angajamentele asumate la momentul aderării. Numai că nu onoarea ţării e în joc, ci chiar a propriei lui administraţii.
Traian Băsescu, atletul anticorupţiei, a primit de la Bruxelles un mesaj de neîncredere. Şeful statului român a luat raportul personal. Deşi s-a referit la nedreptatea făcută ţării, el însuşi s-a simţit nedreptăţit. "Am făcut tot ce s-a putut", a exclamat la un moment dat Băsescu. Din păcate, el nu s-a putut ridica la înălţimea pe care o pretinde funcţia prezidenţială şi a ocultat sistematic responsabilitatea executivului condus de Emil Boc şi a partidului de guvernământ, PDL, în eşecurile consemnate de Comisia Europeană.
Întrebat fiind de reporteri dacă nu crede că atât cabinetul Boc, cât şi PDL au o parte din vină, şeful statului a ocolit răspunsul astfel: "Sigur, de acord că la Senat nu a existat voinţă politică. Eu cred că, din acest punct de vedere, şi opoziţia trebuie să facă o diferenţiere între lupta politică şi interesul naţional. Interesul naţional nu trebuie afectat de lupta politică".
Agenţia Naţională de Integritate a ieşit din guvern fără puterea de a verifica averile şi interesele demnitarilor, într-o formă critică de societatea civilă. Iar senatorii partidului de guvernământ au contribuit alături de al