Firmele din Bihor şi alte şapte judeţe din ţară pot să-şi instruiască şi să-şi testeze angajaţii gratuit. O firmă de consultanţă din Oradea a lansat joi un proiect destinat firmelor din sectorul servicii-comerţ, co-finanţat de UE.
„Proiectul are două mari componente, prima este instruire şi calificare pentru lucrătorii din comerţ, iar a doua componentă este evaluarea directorilor şi agenţilor de vânzări”, a declarat Mihai Chira, manager de proiect Picoil Info Consult. Prima componentă a proiectului se adresează în special supermarketurilor şi hypermarketurilor.
„Lucrătorii din comerţ, nu neapărat vânzătorii, ci şi cei care lucrează pe raioanele marilor magazine, vor urma un curs de 360 de ore, din care 60 de ore teorie şi restul practică”, a precizat Mihai Chiran.
Dacă legislaţia nu cere deocamdată existenţa unui certificat care să ateste calitatea de lucrător comercial, în curând nicio persoană nu se va putea angaja fără o astfel de diplomă. „Nu contează, în prezent, dacă ai un astfel de atestat, decât dacă ai doar opt clase. Pe viitor, însă, te vei putea angaja în vânzări doar dacă vei prezenta un atestat”, a declarat Ligia Cioară, reprezentantul unei firme orădene care a discutat deja cu organizatorul cursurilor. Acestea vor fi organizate pe patru grupe, în Bucureşti, Bihor, Cluj şi Prahova.
A doua parte a proiectului prevede evaluarea a 50 de directori de vânzări şi a cinci sute de agenţi de vânzări. „Evaluarea se va face printr-o serie de teste scrise şi deplasarea în teren alături de agentul de vânzări”, explică Mihai Chiran.
Firmele au de unde alege
„În România, o bună parte dintre cei care practică munci cu calificare mică nu au o hârtie care să dovedească că pot practica meseria respectivă. Aici mă refer la vânzători, barmani, ospătari, zugravi. Anii trecuţi, firmele luau pe oricine pentru ast