Pentru 2010 noile prognoze indică scăderea PIB cu 1,5-1,8%, iar pentru 2011 cu 0,5%.
România intră de luni într-o nouă rundă de negocieri cu FMI şi Comisia Europeană având pe masă spectrul celui de-al treilea an consecutiv de recesiune în 2011, când scăderea PIB ar putea fi de 0,5%, afirmă surse oficiale.
După ce economia a căzut cu 7% în 2009, pentru 2010 ar urma să fie luată în calcul o prognoză revizuită de contracţie cuprinsă între 1,5% şi 1,8% din PIB.
Noua estimare apare deja drept optimistă având în vedere că mulţi analişti din bănci avansează scăderi de 3%. Astă-primăvară, FMI anticipa că economia românească avea să "decoleze" în 2011, cu o creştere de 5,1%, însă chiar şi socotelile instituţiei de la Washington continuă să fie date peste cap de realitate.
În scrisoarea de intenţie pe care autorităţile române au trimis-o conducerii FMI pe 16 iunie, încă era prevăzut un scenariu de creştere economică zero sau uşor negativă. După majorarea TVA la 24%, Ministerul Finanţelor a început să ia în calcul o scădere de cel puţin 1,5%.
Cătălin Păuna, economistul-şef al Băncii Mondiale în România, consideră totuşi pozitiv faptul că declinul economic frânează vizibil faţă de anul trecut.
"Contracţia economică în 2010 va fi mult mai redusă decât în 2009. România îşi revine încet-încet. Iese din criza economică. Ajustarea PIB va fi pe o uşoară pantă descendentă." El consideră că exporturile nete ar putea să aibă o contribuţie pozitivă în acest an, semnale favorabile fiind aşteptate şi de la formarea brută de capital fix. În acest context, o discuţie importantă în cadrul discuţiilor cu FMI se va concentra pe rectificarea bugetului pentru ultima parte a anului, în condiţiile în care declinul economic a continuat să afecteze încasările bugetare, care sunt cu circa 1% din PIB sub nivelul programat.
Ministrul finanţelor Sebastian Vlă