Poşta Română, unul dintre cei mai mari angajatori din România, a intrat de câţiva ani în cercul vicios al subjugării intereselor instituţiei cu interesele de afaceri ale Puterii. Dan Mihai Toader, fostul şef al companiei, este cercetat în câteva dosare. Dar, de la revenirea PDL-ului la guvernare, în fruntea Companiei Naţionale Poşta Română au fost nominalizaţi nici mai mult, nici mai puţin decât trei oameni în doar un an şi jumătate. Cu toate acestea, Poşta a intrat pe panta pierderilor financiare, iar pentru acest an se estimează că va aduna o gaură de vreo 60 de milioane de euro. Adevărul e că ultimul an de mandat al lui Mihai Toader a fost şi ultimul cu bilanţ financiar pozitiv pentru CNPR: compania a declarat un profit de aproximativ 10.000 de euro, unul mic, dar văzut azi ca o adevărată performanţă managerială, ţinând cont că de atunci prăpastia financiară se adânceşte de la zi la zi.
Un document intrat în posesia Jurnalului Naţional ilustrează foarte bine însă ce se întâmplă în ultima vreme în interiorul instituţiei de a cărei bună funcţionare depinde viaţa a peste 35.000 de angajaţi.
Documente semnate fără viza departamentelor responsabile, contracte de achiziţii păstrate în două variante "originale", semnarea ordinelor de plată şi preluarea pe inventar de şeful Sucursalei Fabrica de Timbre, fără prezenţa sau semnătura gestionarilor, fără avizul controlului financiar preventiv etc. Pe scurt, un haos total al mecanismelor administrative şi financiare care are o singură "justificare": deturnarea banilor publici către firme preferate. Pe acest fond, printr-o singură mânărie au fost furaţi 500.000 de euro din conturile companiei.
Anul trecut, în plină campanie electorală, Poşta Română a comandat de trei ori mai multă hârtie faţă de cât ar fi fost nevoie pentru Fabrica de Timbre - o sucursală a Companiei. Achiziţia a fost declanşată ca