O primărie, un constructor, două proiecte şi un proces pe rol. Este, pe scurt, povestea reţelei de alimentară cu apă din comuna doljeană Leu, a cărei construcţie, deşi a început în urmă cu patru ani, este neterminată.
Acum câţiva ani, Primăria Leu a avut iniţiativa de a întocmi proiectul pentru introducerea unei reţele de alimentare cu apă în comună, finanţat cu fonduri de la Banca Mondială. Firma Novara T din Craiova a executat proiectul, iar recepţia la terminarea lucrărilor s-a făcut în iulie 2006 fără obiecţiuni. În august 2007, s-a făcut recepţia finală, după garanţie, fără probleme. Contractul pentru extinderea reţelei, de data aceasta fiind vorba de alt proiect, finanţat cu bani de la guvern în baza Ordonanţei 7, s-a semnat în noiembrie 2007. Această a doua etapă prevedea încă un rezervor şi alte pompe de apă, primele fiind dimensionate doar pentru lungimea reţelei din prima etapă. Acelaşi constructor, Novara T din Craiova, a câştigat proiectul şi, în 2008, a început lucrările. Toate bune şi frumoase până la jumătatea anului, perioadă ce a coincis cu cea a alegerilor. În februarie 2009, societatea de construcţii craioveană rezilia unilateral contractul cu Primăria Leu, care a refuzat să îi achite o factură, înainte ca reţeaua de apă să fie terminată.
Acuzaţii reciproce
Reprezentanţii Primăriei Leu au explicat că au refuzat să achite ultima factură, de aproximativ 35.000 de lei, pentru că firma ar fi venit cu o situaţie de lucrări fictivă. Actualul primar al comunei, Antonie Drăghici, contactat pentru un punct de vedere, l-a recomandat pentru explicaţii pe Ion Alexandrescu, responsabil în cadrul conducerii comunei.
„Au băgat în ultima situaţie nişte lucrări pe care nu le-au făcut. Au venit cu o situaţie de lucrări fictivă. Noi am refuzat să plătim. Acum ne judecăm“, a spus Ion Alexandrescu. De partea cealaltă, Mihai Tomesc