O expoziţie cu picturi ale Georgetei Arămescu-Anderson a fost deschisă, vineri, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul proiectului intitulat Centenar la Muzeu 2010. Proiectului este dedicat împlinirii a o sută de ani de la naşterea unor importanţi artişti români, ale căror lucrări figurează în patrimoniul muzeului
Muzeograful Ana Mirea a declarat, la deschiderea expoziţiei, că medalionul aniversar Georgeta Arămescu-Anderson (1910-1994) face parte din proiectul intitulat Centenar la Muzeu 2010.
Arămescu-Anderson a expus la Muzeul Norton din Palm Beach, la Muzeul de artă modernă din Miami, în diferite galerii de artă din Miami, Woodstock, New York, unde s-a bucurat de aprecierea criticii şi a colecţionarilor.
Pictura şi grafica Georgetei Arămescu-Anderson stau sub semnul predominant al expresionismului. Creaţia pictoriţei reprezintă o sinteză originală între tradiţia românească şi tendinţele moderniste din arta americană a anilor `60, între figurativ şi abstract.
"Tematica lucrărilor expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca este inspirată din istoria şi mitologia românească, folclorul şi stilul popular tradiţional, artista manifestând devoţiune pentru cultura de obârşie", a spus muzeograful Ana Mirea la deschiderea expoziţiei.
Cele şase lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, semnate Georgeta Arămescu- Anderson, sunt reprezentative pentru creaţia sa: Veacuri trecute, Dacia Felix, Amintiri, Compoziţie, Compoziţie cu figuri, Compoziţie cu figuri în mişcare.
"Sunt opere în care predomină o ritmică figurativă, tratată câteodată simultan, în care imaginea este organizată în registre verticale, având inserate pătrate şi dreptunghiuri, aidoma covoarelor maramureşene", a afirmat Mirea.
Expoziţia este deschisă publicului în perioada 23 iulie - 15 august 2010.