ORAŞUL DE VIS: Aţi comparat vreodată Bucureştiul cu oraşe precum Atena, Dublin, Londra sau New York? Cel mai probabil, nu. Sau, dacă aţi făcut-o, praful care vă acoperă pantofii la sfârşitul zilei, gropile pe care le blestemaţi zilnic la volan, impoliteţea şoferilor în trafic v-au readus la realitate. Există însă, locuitori ai capitalei României care cred că Bucureştiul le răsfaţă sufletele şi că poate egala orice alt mare oraş: expaţii. Pentru ei cel mai bun loc de pe pământ e cel în care trăiesc acum. Sunt oamenii fără ţară, care, de cele mai multe ori, sunt capabili să vadă detaliile pe care noi le igonorăm sau le uităm. Haideţi să privim Capitala prin ochii lor!
1 /.
Faceţi cunoştinţă cu David Nicholl, Sotiris Karagiozidis şi Steve Moroz. Într-un cuvânt, i-am caracteriza aşa: irlandez, grec, respectiv american. Cei trei sunt îndrăgostiţi de Bucureşti, de România, şi nu afirmă asta din politeţe. De altfel, greu mai auzi pe cineva care să spună "Am încredere în România!", aşa cum îşi descrie Sotoris Karagiozidis mândria de a fi aici. Cei trei expatriaţi trec uşor peste imperfecţiunile ţării de care noi suntem sătui.
Bucureşti, un oraş în care te integrezi uşor
Steve Moroz (foto 1), originar din SUA, NewYork, îşi aminteşte că nu putea nici să arate cu degetul pe hartă Bucureştiul, când şeful său l-a chemat în birou şi l-a anunţat că este detaşat în România, country manager la firma de recrutare Hudson. "Odată ajuns la sediul noului birou, în Piaţa Unirii, m-au cucerit fântânile uriaşe", spune Steve Moroz, locuitor al Bucureştiului din 2001. Din acelaşi an se află în Capitală şi Sotiris Karagiozidis (foto 2), delegat atunci al unei multinaţionale în domeniul resurselor umane. Ţine minte şi ziua în care a ajuns: 29 aprilie.
"Pe 30 aprilie eram deja în noul birou, fără probleme, ca şi cum aş fi fost acasă, în Atena", povesteşte acesta, care din