Parlamentul de la Budapesta a votat, joi, introducerea unei taxe exceptionale asupra bancilor si asigurarilor care urmeaza sa permita colectarea a 200 miliarde de forinti (aproximativ 700 de milioane de euro). France Presse relateaza ca aceste masuri au fost luate de guvern pentru reducerea deficitului public.
De altfel, premierul maghiar Viktor Orban a anuntat inca de luna trecuta ca va fi introdusa aceasta taxa, masura urmand sa fie aplicata in urmatorii trei ani si echivaleaza cu 0,45% din bilanturile bancilor.
Totusi, aceasta decizie nu se bucura de larga sustinere a Fondului Monetar International si Uniunii Europene, care au estimat ca taxa reprezinta o contributie prea ridicata. Delegatiile FMI si UE au plecat sambata trecuta din Ungaria, fara sa ajunga la un acord cu Budapesta, estimand ca masurile pe care le are in vedere Orban vor pune in pericol relansarea cresterii si vor slabi bancile.
In aceste conditii, au fost suspendate atat negocierile, cat si varsarea viitoarei transe a imprumutului de 20 de miliarde de euro acordat, in octombrie 2008.
Tot joi, premierul Orban a declarat ca Ungaria spera ca va reusi sa reduca in viitor deficitul bugetar sub pragul de 3% solicitat de Uniunea Europeana, dar solicita tratament egal cu celelalte state in privinta calendarului de atingere a acestei tinte. "Pana la sfarsitul anului, Ungaria va reduce deficitul la 3,8% din PIB, asa cum s-a stabilit", a spus el, citat de Reuters.
"Dar discutiile nu s-au incheiat in conditiile in care UE vrea sa negocieze cu noi, ca si cu celelalte state din UE, despre modul in care se va realiza acest deficit de 3%. Ungaria va lua parte la aceste negocieri".
Intrebat daca guvernul de la Budapesta isi mai doreste un acord de tip precautionary cu FMI pentru 2011 si 2012, Orban a precizat ca aceasta chestiune este "insignifianta" a