În căutarea de noi surse de venit, guvernul de la Budapesta ia în considerare suprataxarea nu numai a sectorului bancar, ci şi a celui energetic şi de telecomunicaţii, conform ziarului maghiar Nepszabadag. Pentru aceste două sectoare, taxa suplimentară se va aplica din 2011.
Cabinetul condus de premierul Viktor Orban trebuie să ducă anul viitor deficitul bugetar la 3% şi caută noi surse de venit, în condiţiile în care exclude din start luarea de noi măsuri de austeritate.
Diferenţele de viziune privind metodele prin care deficitul va fi dus în limitele cerute au făcut ca delegaţiile FMI şi UE să plece din Ungaria la sfârşitul săptămânii trecute şi să suspende creditul de urgenţă de 20 de miliarde de euro acordat în toamna lui 2008. Ungaria, care nu a mai accesat tranşele acestui împrumut de luni bune, mai avea la dispoziţie 5,5 miliarde de euro.
Legat de suprataxa din sistemul bancar, FMI ar fi de acord cu ideea, dar a fost nemulţumit de mărimea acesteia. Aceasta a fost stabilită la 0,45% din activele totale ale băncilor. Valoarea este net superioară celei de 0,15% din activele nete stabilită în SUA sau de 0,07% din active în Marea Britanie. Prin intermediul acestei taxe, guvernul speră să strângă 200 de miliarde de forinţi (710 mil. euro) anul acesta.
Relaţiile dintre Budapesta şi creditorii săi internaţionali s-au mai răcit şi din cauză că guvernul vrea ca ţinta de deficit pentru 2011 să rămână la 3%, ci nu să fie redusă până la 2,8% din PIB, valoare stabilită de executivul anterior.
După o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, Viktor Orban şi-a apărat poziţia spunând că nu are rost să discute cu FMI despre planurile pe termen lung ale Ungariei pentru că acordul cu instituţia de la Washington expiră peste câteva luni, în octombrie. Orban a adăugat că ţara sa va trebui să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană cu privire la ţ