Senatorul Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, a depus la Senat o cerere prin care cere discutarea oportunităţii începerii procedurilor premergătoare suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Totuşi, potrivit procedurii, pentru iniţiarea suspendării preşedintelui sunt necesare semnăturile a o treime din numărul parlamentarilor.
Potrivit site-ului inpolitics.ro, cererea a fost depusă pe 1 iulie. În document Voiculecu susţine că Traian Băsescu "şi-a asumat, de facto, poziţia de principal conducător al puterii executive şi a iniţiat şi a promovat măsuri anti-sociale şi ilegale precum cea privind reducerea cu 15% a pensiilor, declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României în şedinţa din data de 24 iunie 2010".
Potrivit lui Voiculescu, "Preşedintele României s-a plasat premeditat în conflict cu societatea românească, a transformat Preşedinţia într-un supra-guvern şi i-a privat pe cetăţenii români de o instituţie-mediator, capabilă să negocieze un acord între Guvern şi societate. Pe scurt, Preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia", scrie Voiculescu, potrivit sursei citate.
Voculescu vrea o dezbatere în Biroul Permanent al Senatului privind oportunitatea declanşării procesului de suspendare a şefului statului, înainte de a începe campania de strângere de semnături.
Ce crede clasa politică despre iniţiativa lui Dan Voiculescu de a-l suspenda pe Băsescu: PSD: E inoportun, UDMR: Împotrivă
Articulul 95 din Constituţie prevede că, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se