Un oraş aranjat asemeni unei case de păpuşi, cu străzi înguste şi clădiri vechi, în care totul merge precum mecanismele unui ceas elveţian. Sursa: TEODORA TRANDAFIR
1 /.
Dacă lenevitul la soare o vacanţă întreagă sună prea plicitisitor, iar căţărările pe munte necesită prea mult efort, varianta ideală ar putea fi plimbările prin oraşele europene. Pentru asta nu e nevoie decât de câteva zile libere, anturajul potrivit şi o scurtă planificare a cazării sau a orarului de zbor, respectiv organizarea deplasării cu maşina/autocarul.
Dacă Londra, Berlin sau Barcelona sunt deja destinaţii populare printre turiştii români, cei care vor să încerce ceva nou pot opta pentru Zürich. Un oraş scump, dar cochet şi îngrijit ca o casă de păpuşi, în care totul merge ca pe roate. Salariile cresc chiar şi în criză, tramvaiele vin la ora programată, iar oamenii de pe stradă zâmbesc foarte des.
Catedrale şi săli de concerte în vechile hale industriale
Turiştii care se încumetă la o astfel de aventură trebuie să ştie că nu este un mit faptul că în Elveţia preţurile sunt mari, iar Zürich se află pe locul zece în topul celor mai scumpe oraşe ale lumii.
Amatorii de cumpărături pot să dea liniştiţi însă iama prin magazine în perioada reducerilor, când preţurile sunt mai mult decât accesibile. Cel mai bun loc pentru asta este Bahnhofstr, strada din faţa gării, unde şi-au făcut loc toate brandurile.
Centrul oraşului este un labirint de străduţe înguste, căţărate în mare parte pe o colină. Aici sunt clădiri vechi, cu adevărate grădini pe acoperişuri, terase discrete şi o mulţime de fântâni cu apă potabilă - varianta ieftină a unei ape plate, care la chioşc costă 5 franci. Aici îşi face loc, impunătoare, Catedrala Grossmunster, despre care se spune că a fost întemeiată de Charlemagne pe locul şi în momentul în care calul sau a îngenunchea