Prin intermediul unor tehnici inovative dezvoltate de cercetătorii americani, inima bolnavă ar putea ajunge într-o bună zi să se însănătoşească prin propriile resurse, iar ţesutul osos se va regenera în urma traumatismelor.
Corpul uman are capacitatea de a se reface după o anumită boală sau după un traumatism. Astfel, pielea creşte în urma unei leziuni, iar celulele albe din sânge sunt produse în permanenţă în măduva spinării.
Totuşi, abilitatea organismului de a înlocui ţesuturile degradate este încă limitată. De exemplu, cartilajele se refac foarte greu dacă există răni la acest nivel. Drept urmare, accidentele şi unele afecţiuni precum cancerul pot lăsa urme permanente sau pot pune viaţa în pericol.
De aceea, cercetătorii în nanoştiinţe de la Colegiul Imperial din Londra, Marea Britanie, împreună cu alte echipe de chimişti, biologi, chirurgi şi ingineri, dezvoltă în prezent tehnici care vor ajuta corpul uman „să se repare" singur atunci când este rănit.
Injecţii cu polimeri, pentru regenerarea oaselor
Creşterea oaselor poate fi stimulată prin injectarea unui gel din polimeri simpli. Specialiştii spun că această tehnică se bazează pe faptul că oasele umane sunt acoperite cu un strat de celule stem. În momentul în care gelul este injectat, se stimulează activitatea celulelor stem, care încep să se multiplice şi să producă masă osoasă nouă.
Până în prezent, experimentele au arătat că în acest fel se pot produce cantităţi mari de oase vascularizate şi cu un aspect natural. De asemenea, noul ţesut osos este foarte puternic. Momentan, testele au fost realizate doar pe animale, urmând ca procedura să fie aplicată şi pe oameni. Potrivit cercetătorilor, oasele nou formate ar putea să ajute şi la reconstrucţia coloanei vertebrale.
În cadrul aceluiaşi studiu, specialiştii dezvoltă şi alte materiale care stimulează regenerarea