Lipsa unei organizari profesionale, evaziunea fiscala, nivelul scazut al subventiilor comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeana si absenta unui dialog cu autoritatile reprezinta cateva dintre cauzele care ar putea determina in urmatorii 2-3 ani sfarsitul agriculturii romanesti, sustin patronatele din domeniu.
Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor din Agricultura (FNPAR), i-a reprosat ministrului agriculturii Mihail Dumitru starea deosebit de grava in care se afla agricultura romaneasca, sustinand ca, fara punerea in aplicare unor masuri urgente, acest domeniu nu va mai exista in urmatorii 2-3 ani.
"Nu exista dialog cu autoritatile, nu i-ati chemat la discutii pe agricultori, pe cei care isi pun la mezat existenta. De ce in Romania nu exista credite pentru agricultura cu o dobanda sub 6%, asa cum este in Uniunea Europeana? Exista proiecte foarte bune pe fonduri europene insa ne lovim de finantare. Noi putem face agricultura si fara minister, invers nu se poate. Nu aveti dialog cu oamenii care tin agricultura tarii. Noi nu suntem agricultori europeni, ci cobaii Europei", spune Matei, prezent in cadrul evenimentului Mediafax Talks about Agriculture.
Pentru 2010 alocarea financiara pentru plata unica pe suprafata este de 81 euro pe hectar.
"Ar trebui sa ne sperie viitorul. Cu acest «sprijin» in urmatorii doi-trei ani am putea asista la moartea agriculturii. Vreti sa facem din Romania o tara in care peste ani sa vina turistii si sa vada ca aici a trait candva poporul roman?”, adauga Viorel Matei.
La randul sau, Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, a catalogat drept "o rusine nationala" faptul ca in prezent exista 3 milioane de hectare necultivate, in timp ce 500.000 hectare au fost vandute investitorilor straini. In plus, acesta mentioneaza lipsa u