Diferenţele procedurale aferente licitaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene şi, în special, cele dintre codurile unice de identificare a tipurilor de lucrări pun în dificultate companiile străine care vor să investească în ţara noastră. Chiar dacă trec prin furcile caudine ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iar beneficiarul se arată mulţumit de oferta de proiect depusă, companiile tot sunt în impas, din cauza unei soluţii date de o instanţă necompetentă din punctul lor de vedere. Este cazul companiei germane Möbius Bau AG, parte a grupului Strabag, care, deşi a câştigat licitaţia pentru "Finalizarea digului de larg din Portul Constanţa" şi a depăşit şi momentul contestaţiilor, s-a trezit în postura de a fi înştiinţat de Curtea de Apel Constanţa că proiectul său nu este valabil. În motivarea deciziei luate, instanţa a susţinut că acele CPV-uri (coduri unice de identificare a tipului de lucrare) aferente recomandărilor obţinute de la alţi beneficiari din Germania nu corespund celui stipulat în caietul de sarcini pentru finalizarea digului de larg din Portul Constanţa.
Numai că, după cum a explicat ieri Carsten Koch, Grup Leader Möbius Bau AG, CPV-ul din limba română pentru lucrări de construcţie diguri - 45241300-1, nu înseamnă acelaşi lucru şi în limbile germană şi engleză.
"Am adresat plângeri către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi către Curtea de Apel Bucureşti pentru garantarea dreptului la o competiţie de afaceri echitabilă. Avem în continuare încredere în sistemul judiciar din România, dar suntem pregătiţi să apelăm la instituţiile europene în cazul în care nu vom beneficia de un tratament echitabil aici", a mai spus Carsten Koch.
Möbius Bau AG a fost declarată de două ori câştigătoarea licitaţiei pentru finalizarea digului din Portul Constanţa al cărei beneficiar este CN Administraţia Porturilor Ma