Proiectul de construcţie a digului de larg din portul comercial Constanţa, realizat şi cu fonduri de la UE prin Programul Operaţional Sectorial de Transport (POS-T), este în prezent blocat din cauza unor contestaţii în instanţă.
Două companii olandeze au contestat la Curtea de Apel Constanţa împotriva companiei germane Mobius Bau care a câştigat licitaţia, iar ulterior germanii au depus o plângere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Lucrările de construcţie trebuiau începute în aprilie, însă acum termenul este incert, putând fi prelungite cu şase luni sau chiar un an din cauza proceselor.
Compania germană Mobius Bau, parte a grupului austriac Strabag, a câştigat licitaţia în martie 2010 cu preţul de 80 mil. euro şi o perioadă de execuţie de 18 luni. Ulterior, compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors şi consorţiul Grup Servicii Petroliere & Jan de Nul (Olanda) au contestat câştigătorul la Curtea de Apel Constanţa şi Mobius Bau a fost exclusă.
"Compania Mobius a fost exclusă de la licitaţie printr-o sentinţă irevocabilă, dar s-a adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Următoarea clasată este Van Oord, dar nu putem semna contractul cu ei până nu avem răspunsul justiţiei", a declarat Ioan Bălan, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, citat de Mediafax.
Van Oord Dredging and Marine Contractors a oferit suma de 99,9 mil. euro în 23 luni, iar asocierea Grup Servicii Petroliere/Jan De Nul a propus preţul de 99,6 mil. euro, în 24 luni. Rezultatul licitaţiei a fost contestat în primă instanţă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care a respins cauza, ceilalţi doi participanţi făcând în continuare apel la Curtea de Apel Constanţa, care le-a admis cererea. Potrivit Mobius, Curtea de Apel Constanţa a acceptat plângerea şi a decis excluderea companie