Bernhard Schlink, născut în 1944, este profesor de drept la Universitatea din Berlin, judecător şi scriitor foarte cunoscut datorită romanului "Cititorul" care a fost ecranizat în 2007 şi a obţinut mai multe nominalizări la Premiul Oscar, inclusiv un premiu pentru actor în rolul secundar. În urmă cu doi ani a publicat un nou roman, la fel de intens politic, tradus acum de Editura Polirom - "Weekendul"*).
Facţiunea Armata Roşie (RAF), numită în primele sale stagii şi Gruparea Baader Meinhof, a cea mai violentă grupare de stânga din Germania, autonumită "guerila urbană" antiimperialistă, fondată în 1970 de Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler şi Ulrike Meinhof. Momentul culminant l-a avut în 1977, când a provocat o criză naţională în R. F. Germania după ce l-a răpit pe Hanns Martin Schleyer, preşedintele patronatului german. Gruparea este răspunzătoare de 34 de morţi si de aproape 300 de atacuri cu bombe. Principalii săi membri au fost arestaţi şi condamnaţi într-un proces răsunător. După acele arestări şi procese, organizaţia n-a mai avut putere, dar a continuat să existe şi nu s-a autodesfiinţat decat în 1998. Existenţa şi rolul în societatea germană a acestei organizaţii teroriste de extremă stânga, care ajunsese să ucidă civili inocenţi în numele democraţiei şi justiţiei, a fost subiectul a numeroase analize şi cărţi, inclusiv a unor filme, între care cel de mare succes al regizorului Uli Edel.
Romanul lui Bernhard Schlink abordează "complexul" dintr-un unghi nou. Protagonistul, Jorg, fost membru al grupării, este graţiat după douăzeci şi trei de ani de închisoare, la care a fost condamnat pentru cele patru crime săvârşite in numele unei revoluţii în care nu mai credea aproape nimeni. Întâlnirea lui Jorg cu sora sa Christiane care aranjase o reuniune a foştilor colegi de idealuri revoluţionare, într-un weekend îndată după eliberarea sa, oferă