Vânzările de alimente au scăzut cu 10% luna aceasta, odată cu majorarea TVA de la 19% la 24%, potrivit producătorilor care estimează că tendinţa se va accentua până la 15%-20%.
"Sunt de fapt vânzări nedeclarate pentru care nu se plăteşte TVA, ceea ce înseamnă că ne îndreptăm spre o evaziune de 80%. Nu cred că pentru 0,1 lei, cu cât s-a scumpit pâinea, oamenii au renunţat să mai cumpere pâine, cred că preferă să ia produsul mai ieftin, dintr-un magazin aprovizionat tot din piaţa neagră", a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan, la seminarul Mediafax Talks about Romanian Agriculture.
Şi retailerii mari acuză alimentarea pieţei negre în acest an. "Piaţa gri a crescut în acest an. Consumatorii spun că merg mai frecvent în pieţele agroalimentare şi în magazinele mici de cartier, dar aceste creşteri nu se văd în statisticile oficiale pentru că se duc în zona evaziunii fiscale", a declarat Filip Cristescu, directorul operaţional al Billa România, cea mai mare reţea de supermarketuri de pe piaţă şi vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.
Din ce în ce mai multe magazine de cartier au început să se aprovizioneze de pe piaţa neagră şi nu mai acordă bon fiscal, după cum afirmă Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
"Magazinele de proximitate nu mai oferă bon fiscal. Altfel nu fac faţă majorării de TVA. Credeam că dacă intrăm în comunitatea europeană dispare piaţa neagră. N-a fost aşa. În schimb am preluat-o şi pe-a lor", susţine şeful patronatului Romalimenta.
Pentru a păstra preţurile la un nivel redus, fermierii au cerut insistent, încă de anul trecut, reducerea TVA până la un nivel de 5%, cel puţin pentru produsele de bază, dar solicitarea a rămas fără răspuns.
La începutul lui 2010, patronatele din industria agricolă şi alimentară au propus ministrului agricult