Elveţia luptă din greu să limiteze capitalul pe care investitorii din întreaga lume îl introduc în ţară în căutarea unui loc sigur pentru banii lor, scrie The Telegraph.
Banca naţională a Elveţiei a anunţat că a pierdut 14 miliarde de franci (10,4 mld. euro) în prima jumătate a anului ca urmare a măsurilor menite să împiedice aprecierea francului faţă de euro.
"Dacă economia americană va încetini sau va apărea o nouă criză financiară, toată lumea se va grăbi să cumpere franci elveţieni", consideră David Bloom de la banca britanică HSBC. "Acum, că datoria publică a Japoniei a ajuns la 200% din PIB, francul a înlocuit yenul ca monedă de protecţie împotriva turbulenţelor de pe pieţe."
Francul s-a apreciat puternic în ultimele luni din cauza crizei datoriilor suverane izbucnită în Grecia şi care ulterior s-a întins în restul Europei de Sud. Moneda elveţiană s-a întărit de la 1,52 unităţi/euro la sfârşitul anului trecut la 1,31 franci luna aceasta.
Banca centrală a cheltuit în numai o lună 80 de miliarde de franci, dar nicio intervenţie nu a avut efecte de durată. Oficialii instituţiei luptă din greu pentru că economia elveţiană este prea mică pentru a putea absorbi fără probleme influxuri masive de capital.
Hans Redeker, şeful diviziei valutare a BNP Paribas, consideră că aprecierea francului a fost susţinută de direcţionarea capitalurilor din zona euro către Elveţia. "Dacă mai apar tensiuni în zona euro, francul va reacţiona imediat şi se va aprecia", spune Redeker.
"Problemele actuale sunt create de companiile de real estate care au făcut carry trade şi de est-europenii care s-au împrumutat masiv în franci pentru a-şi cumpăra case. Fără intervenţia băncii centrale, francul ar fi fost la paritate cu euro", este de părere Jurgen Buscher, de la Buscher Private Asset Management în Zurich.
Carry trade-ul constă în împrumutarea într-o