Dobânzile la care băncile îşi împrumută lei între ele pe piaţa monetară sunt în creştere continuă de la începutul lunii iunie, astfel că este doar o chestiune de timp până când şi clienţii vor începe să simtă scumpirea împrumuturilor.
Indicatorul pieţei monetare Robor pentru scadenţa de şase luni - utilizat de multe bănci în formula de calcul al dobânzii pentru creditele în lei acordate firmelor sau companiilor - a urcat la aproape 7,5% pe an în prezent, cu circa jumătate de punct peste nivelul la care se afla la începutul lunii iunie.
În aprilie, Robor coborâse chiar sub nivelul de 6% pe an, pe fondul percepţiei pozitive a investitorilor străini, dar şi a jucătorilor locali, privind perspectivele economiei româneşti. Între timp însă pieţele au devenit din nou tensionate, leul a intrat sub presiune de depreciere, iar băncile cer dobânzi tot mai mari, în condiţiile în care anticipează că Minsiterul Finanţelor va fi nevoit să se împrumute din nou masiv de pe piaţă pentru a-şi acoperi cheltuielile, întrucât veniturile sale vor fi afectate de înrăutăţirea continuă a situaţiei economiei.
Scumpirile de credite nu întârzie
"Am văzut şi până acum alinieri de dobânzi la credite pe piaţă, au tot crescut. Se poate merge cu marje mai mici la un moment dat, dacă vrei să faci ceva pe un anumit produs", spune Gabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania.
Întrucât prin noile reglementări impuse din iunie de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului băncile sunt obligate să ofere populaţiei fie dobânzi fixe, fie legate de un indicator extern, cei care au ales să se împrumute în lei la dobânzi variabile simt automat creşterea Robor. Banca nu poate modifica marja aplicată peste indicatorul extern pe perioada contractului. Inclusiv pentru creditele acordate în trecut cu dobândă variabilă băncile sunt obligate să ofere a