În urma criticilor exprimate în raportul de ţară pe justiţie, Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice anunţă printr-un comunicat de presă că în privinţa reglementării conflictului de interese „s-a dat deja curs solicitărilor Comisiei Europene, iar informaţiile actualizate ar trebui să parvină reprezentanţilor CE".
După cum a relatat şi România liberă, Guvernul a adoptat în urmă cu câteva săptămâni o ordonanţă de urgenţă prin care contractele publice nu mai pot fi obţinute de firme condusede rudele până la gradul IV ale unui responsabil din autorităţile care organizează licitaţii, negocieri şi cereri de ofertă în condiţiile în care, potrivit raportului Comisiei Europene în situaţiile de conflicte de interese "şi influenţa indirectă este un risc semnificativ". ANRMAP spune însă că normele de aplicare care trebuie adoptate până la 15 august vor detalia procedura de verificare „în sensul evitării unor astfel de conflicte de interese în procedurile de achiziţii publice" şi că este vorba despre „cele mai stricte reglementări din legislaţia internă".
Raportul Comisiei Europene, dat publicităţii la 21 iulie, a folosit un limbaj aspru cu privire la sistemul achiziţiilor publice din România: „sistemul achiziţiilor publice din România suferă de mai multe slăbiciuni atât din punct de vedere practice, cât şi a modului de organizare, iar aceste slăbiciuni duc la probleme grave în privinţa protecţiei împotriva conflictelor de interese, a fraudei, a corupţiei şi a altor nereguli serioase".
Pe de altă parte, ANRMAP a precizat în urma unui articol publicat de România liberă că achiziţiile publice se fac în mod transparent. „Până la data de 12.07.2010, au fost încheiate un număr total de 30.843 contracte de achiziţie publică la nivel naţional în valoare de 21.377.488.431 lei, toate încheiate în urma unor proceduri derulate prin S