Conform OMS, sunt mai mult de 5 milioane de tineri infectaţi cu HIV în întreaga lume şi 45% din noile cazuri de infecţie survin la cei cu vârste între 15 şi 24 de ani. În fiecare an, apar cel puţin 111 milioane de noi cazuri de infecţii cu transmitere sexuală la tineri având 10–24 de ani şi 4,4 milioane de fete cu vârste între 15 şi 19 ani avortează. 10% din naşterile de pe glob sunt la adolescente, care au rate de mortalitate maternă mai mari. (...)
„În acest moment, educaţia este cea mai bună armă pe care o avem pentru a rezolva aceste probleme“, este opinia dlui Mark Richmond, director al Diviziei UNESCO de Coordonare a Priorităţilor ONU în Educaţie. „Oricum, dovezile arată că tinerii nu au acces la cunoştinţe care i-ar putea ajuta să ia o decizie informată şi să evite consecinţe tragice“. Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii a realizat, în cadrul proiectului „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România“, o cercetare de tip cantitativ (pe un eşantion de 1.325 de persoane din mediul urban şi rural), privind „cunoştinţele, atitudinile şi practicile tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani legate de infecţia cu HIV, alte infecţii cu transmitere sexuală şi consecinţele practicării sexului neprotejat“.
Aproximativ 62% din tineri declară că şi-au început viaţa sexuală, dar numai 5,7% din ei în cadrul unei relaţii formalizate (logodnă sau căsătorie); vârsta medie 16,7 ani (17,5 ani la fete, 16,1 ani la băieţi). 27% nu au folosit prezervativul la primul contact sexual (o treime din ei motivând că a fost ceva neprevăzut, 29% că au avut încredere în partener, 15% că nu s-au gândit să-l folosească). Dintre cei care l-au utilizat, doar jumătate au avut în vedere evitarea unei infecţii cu transmitere sexuală. 16,3% din cei intervievaţi declară că nu au folosit niciodată prezervativul – ei reprezintă o categorie de