Pozitia Romaniei in privinta Kosovo se va schimba, cel mai probabil, dupa ce Curtea Internationala de Justitie a decis ca declararea unilaterala a independentei provinciei Kosovo, in 2008, nu reprezinta o violare a dreptului international, a declarat, la RFI, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si al Justitiei. Cristian Diaconescu spune ca trebuie vazuta motivarea Curtii, dar "evident vom aplica deciziile CIJ asa cum am facut in toate celelalte cazuri".
Descarca fisierul audio in format MP3
69 de tari din intreaga lume, inclusiv majoritatea statelor europene, au recunoscut independenta Kosovo. Romania, Grecia, Spania, Slovacia sau Cipru nu au recunoscut independenta provinciei.
Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, spune ca "pozitia Bucurestiului a avut o argumentatie solida din punct de vedere juridic. Noi nu am tratat aceasta problema pe palierul politico-strategic. In al doilea rand, aici este foarte important de vazut care sunt nuantele si interpretarile pe care le da Curtea si pozitia politica a unui stat serios nu se poate modifica decat pe baza unor argumente pe care si le asuma din perspectiva dreptului international."
"Nu atitudini resentimentare sau exclusiviste sau de alta natura in legatura cu situatia autodeterminarii si drepturile minoritare au stat la baza pozitiei noastre cat o rationalitate juridica in legatura cu modul de creere si functionare a unor state. Sa asteptam sa vedem aceasta decizie. Nu cred ca este obligatoriu si automat necesar sa ne modificam pozitia. Dar in mod evident vom tine seama si vom aplica deciziile Curtii Internationale de Justitie asa cum am declarat si am facut in toate celelalte cazuri", a adaugat el.
De altfel, imediat dupa anuntarea deciziei Curtii de la Haga, oficialii de la Bruxelles au indemant Serbia si Kosovo la dialog, dar