Pe malul stâng al Someşului se ridică Stanii Cliţului, un monument al naturii care se impune în arealul peisagistic prin stâncile abrupte de gresii. Zona a fost declarată arie naturală protejată, deoarece pe stâncile golaşe şi abrupte şi-a găsit adăpost o specie de plantă rară, Iarbă neagră, întâlnită preponderent în zonele nordice şi mediteraneene, la altitudini mari.
Rezervaţia peisagistică Stanii Cliţului se află într-o zonă mirifică de pe Valea Someşului, în localitatea Cliţ, comuna Băbeni, la aproximativ 40 de kilometri de Zalău şi la 20 de kilometri de oraşul Jibou.
De la Ciocmani, coteşti la stânga pe malul Someşului. Pădurea deasă şi umbroasă te însoţeşte până în satul Cliţ. Drumul este reabilitat de curând, iar peisajul îţi oferă o aventură generoasă în mijlocul naturii.
Specie rară de plante
Peretele stâncos, cu pante abrupte, se ridică chiar de lângă şosea. Specificitatea Stanilor Cliţului este dată de „iarba neagră“ (Calluna vulgaris), o specie de plantă specifică zonei de Nord a Europei şi care coboară, în mod excepţional, până în Spania şi Italia.
Populaţia de „iarbă neagră“ s-a adaptat foarte bine pe stâncile golaşe din Cliţ, la o altitudine de doar 140-150 metri, neobişnuit de joasă pentru ţara noastră ,habitatul obişnuit al plantei fiind la o altitudine de 800-1.200 metri.
Stanii ascund gresii
Stanii se constituie din gresii cuarţoase dispuse în bancuri, cea mai mare deschidere în aceste formaţiuni din întreg bazinul Transilvaniei, cunoscute sub numele de „gresii de Cliţ“. Înainte de a intra în localitate, aveţi ocazia să vedeţi şi o carieră de gresie.
Culmile stâncilor sunt acoperite cu tufişuri. Călătorul nu va putea trece prin zonă fără a se opri să admire peisajul.
La pescuit, pe Someş
Şi dacă tot sunteţi pe marginea Someşului, din Cliţ puteţi trece râul cu bacul pe celălalt mal, î