Dosarelor de corupţie ce-i au ca protagonişti pe apropiaţii lui „Berlu“ li se adaugă dezvăluiri despre existenţa unei structuri paralele de putere ce ar dubla instituţiile statului. În urma recentelor scandaluri politico-financiare ce ţin zilnic prima pagină a ziarelor, cota de încredere a premierului italian a ajuns la un minim istoric, de numai 39%.
Publicaţiile din Peninsulă acordă, în ultimele zile, spaţii largi referitoare la un întreg sistem de influenţă pe scena politico-economică italiană, „P3", ce ar acţiona în paralel cu instituţiile statului. Supranumit „Cupola P3", acesta ar fi alcătuit din oameni de afaceri şi politicieni apropiaţi ai lui Silvio Berlusconi, interesaţi în primul rând de obţinerea unor avantaje economice, apoi de consolidarea poziţiei în sfera politică.
Mai citiţi şi:
Berlusconi a sugerat că o lideră a opoziţiei italiene nu este frumoasă
Acest nou scandal este ultimul dintr-o serie ce vizează personaje controversate din anturajul premierului italian. Unul dintre aceştia este fostul ministru pentru Dezvoltare economică, Claudio Scajola, urmat de subsecretarul de stat la Ministerul Economiei, Nicola Consentino. Ambii au demisionat după ce au fost acuzaţi de colaborare şi favorizare a unor structuri mafiote.
Dezvăluirile referitoare la existenţa structurii „Cupola P3" au ramificaţii ce duc chiar către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fapt care l-a determinat pe preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, să ceară, în calitatea sa de preşedinte al CSM, clarificarea oricăror suspiciuni.
Actualul vicepreşedinte al CSM şi totodată fost ministru de Interne, Nicola Mancino, a admis recent „existenţa unor zone de umbră", dar s-a declarat surprins „de funcţionarea P3, care ar fi infiltrat mediile politice şi judiciare".
Unul dintre „pilonii" scandalului şi totodată al „Cupolei P