Orădeanul a terminat Facultatea de Arte din Cluj, dar a plecat în America. S-a reîntors în Oradea după 23 de ani, unde „dă naştere” unor lucrări arhitecturale complexe.
Profil
Născut. 19 februarie 1952, Oradea.
Studii. Facultatea de Arte „Ion Andreescu”, Cluj.
Familie. Divorţat.
Carol Kovacs are o pasiune pentru artă de zeci de ani. A urmat de mic cursuri de specialitate, iar profesorii săi au ştiut că este un copil talentat. A ales să urmeze Liceul de Arte din Oradea, dar facultatea a făcut-o la Cluj, unde a dobândit o frumoasă experienţă profesională. Artistul din Carol era deja născut şi format, însă dorinţa de schimbare şi cunoaştere l-au determinat să ia avionul spre America.
„În SUA am plecat în 1981. Am creat foarte multe lucrări şi am avut expoziţii în cele mai mari galerii, dar acolo totul este diferit, chiar şi arta”, mărturiseşte artistul. Cu toate că a fost apreciat de americani şi meritele i-au fost recunoscute, o parte din el simţea nevoia să se retragă pe meleagurile natale.
Carol s-a întors în ţară după 23 de ani fără niciun regret, conştient că aici este locul său. „După experienţa din SUA, am sesizat că americanii nu au aceea dimensiune arhitecturală pe care o avem noi. Arta de aici este mult mai complexă faţă de a lor, unde predomină kitsch-ul”, explică artistul. Nici nu mai ştie câte sculpturi a făcut sau câte clădiri a restaurat, pentru Carol cel mai mult contează sfera artistică împlinirea profesională.
Lucrări unicat
„Pentru mine nu există nicio diferenţă între creaţii. Toate sunt unicat şi fiecare este la fel de importantă”, spune Carol. Ca artist, orădeanul se simte foarte împlit ştiind că a realizat adevărate opere de artă care sunt admirate şi cumpărate în toată Europa. Cea mai recentă realizare a sa a fost expoziţia de mobilier urban în stil secession.