Autoritatile romane nu arunca 'pur si simplu" bancnotele retrase din circulatie, pentru ca le transforma in pubele de gunoi, relateaza AFP, citand un oficial al bancii centrale.
"Banca centrala proceseaza in stare bruta aproximativ 4.5 milioane de bancnote pe zi, din care 1,2 la suta sunt deteriorate si trebuie sa fie retrase din circulatie", a declarat oficialul, sub protectia anonimatului.
"Aceste bancnote sunt maruntite si livrate la o companie locala de reciclare a deseurilor care le transforma in pubele de gunoi."
Romania este singura tara europeana care a inlocuit bancnotele de hartie cu cele de polimer, incepand din 2000.
Desi fabricarea acestora este "putin" mai scumpa, bancnotele de plastic sunt de sase ori mai rezistente decat cele de hartie, potrivit Bancii Centrale a Romaniei.
Inainte de Revolutie, bancnotele din hartie se uzau foarte rapid, iar cele retrase de pe piata erau distruse prin ardere. Banii scosi din circulatie erau transportati la o unitate din orasul Piatra-Neamt, unde erau macerati, iar din pasta rezultata in urma combinarii cu apa se facea hartie igienica.
Dupa 1991, au fost tiparite noi bancnote, care aveau un fir de plastic inserat si erau din hartie foarte rezistenta, facuta din bumbac iar bancnotele uzate nu puteau fi macerate si transformate in pasta.
Echipamentele utilizate in prezent la tocarea bancnotelor au fost achizitionate in anul 2000.
Dintre bancnote, cel mai repede se uzeaza acelea cu valori mici - 1 RON si 5 RON - pentru ca sunt mai des folosite si sunt tiparite pe un polimer comun. Autoritatile romane nu arunca 'pur si simplu" bancnotele retrase din circulatie, pentru ca le transforma in pubele de gunoi, relateaza AFP, citand un oficial al bancii centrale.
"Banca centrala proceseaza in stare bruta aproximativ 4.5 milioane de