Daca Macarie ar ateriza in zilele noastre, ar pune de-o afacere electronica: o editura online, o biblioteca religioasa virtuala, populand internetul cu versete si alte scrieri temeinice pe care le-ar varsa contra cost pe kindle-uri, iPad-uri, iRiver-uri, palm-uri, telefoane mobile si tot felul de alte suporturi de-astea la moda? Daca Gutenberg s-ar reincarna acum, s-ar face asistentul lui Steve Jobs? De ce nu?
La vremea lor, figurile astea istorice se gandeau la raspandirea masiva a unor texte. Sa duca vorbe la cat mai multi, mai repede, mai usor. Nu le-a fost usor sa-si puna ideile in practica si sa mai faca si bani, in timp, din asa ceva, dar le-a iesit bine. Da, cartile tiparite au inlocuit papirusurile, tablitele si alte cele, si in sute de ani s-au transformat din lux in obisnuinta.
La 500 de ani de la nasterea galaxiei Gutenberg, s-au consumat deja catralioane de role din calcar, de hartie din vintrele lemnului si hartie alcalina, s-au umplut fizic o puzderie de biblioteci si mai nou o groaza de terra de cuvinte scrise si stocate in format digital online, pe ram-uri, cd-uri, dvd-uri, stick-uri, carduri de memorie etc. Suntem in era coexistentei destul de pasnice a suporturilor informationale si avem impresia ca unele le vor inlocui pe altele fara sa ne putem opune, fara sa avem ceva de spus, subjugati tehnologic, asa ca ne setam emotional sau economic favoritele.
Sa dam eBook-urilor locul pe care-l merita
In confruntarea dintre carti tiparite si carti digitale, cele din urma sunt incriminate deseori pe motiv de indobitocire si obosire mentala si/sau emotionala. E firesc pentru un cititor avizat/pasionat sa afirme ca intre copertile fizice regaseste comori, in vreme ce intr-un .pdf sau un .doc afisat pe un ecran isi iroseste energia si capata doar dureri de cap.
E usor pentru un tanar obisnuit cu ritmul alert al vietii pline de gadg