Potrivit pacienţilor români, corupţia este principala problemă a sistemului sanitar. Un sondaj realizat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei arată că principalii vinovaţi pentru corupţia din spitale sunt pacienţii care dau şpagă cadrelor medicale, dar şi medicii care primesc „atenţii“.
Majoritatea persoanelor intervievate (65%) sunt de părere că atât pacientul, cât şi medicul sunt vinovaţi pentru că oferă, respectiv acceptă şpagă. 23% din respondenţi acuză mai degrabă medicul pentru că acceptă şpaga, în timp ce 11% consideră că pacientul este vinovat pentru că oferă şpagă cadrului medical. Mai mult, peste 70% din români recunosc că dau „atenţii" cadrelor medicale.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte legătura dintre modul în care este tratat un pacient şi suma de bani pe care acesta o oferă pentru serviciile medicale, majoritatea subiecţilor (81%) consideră că banii daţi cadrului medical influenţează în mare şi foarte mare măsură serviciile medicale primite. 46% din pacienţi spun că au dat bani pentru a nu fi ignoraţi, iar 77% din ei spun că medicii nu le-au cerut bani pentru actul medical.
Sondajul a fost realizat în perioada 8 - 19 aprilie, pe un eşantion de 1.042 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 18 ani din România. Cercetarea, care face parte din proiectul „Promovarea integrităţii în sectorul de sănătate", finanţat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a avut ca obiectiv investigarea opiniei populaţiei cu privire la corupţia din sistemul medical.