Petre Roman, fost ministru de Externe şi fost raportor special NATO pentru Europa de Sud-Est în perioada 2001 - 2004, a declarat, vineri, că avizul Curţii Internaţionale a Justiţiei (CIJ) privind independenţa Kosovo nu creează niciun fel de precedent şi că declaraţia lui Laszlo Tokes despre ieşirea în stradă a secuilor pentru autonomie ca fiind "grosolană, iresponsabilă şi de neluat în seamă", transmite Mediafax.
"Avizul Curţii nu creează niciun fel de precedent pentru vreo revendicare similară ci, după părerea mea, vine să confirme o situaţie instalată prin voinţa SUA şi a celor mai mari ţări occidentale de a încheia într-un mod considerat rezonabil procesul de destrămare a fostei Iugoslavii. Nimeni nu era cu adevărat mulţumit de soluţia unui Kosovo independent, dar s-a apreciat că prelungirea stării conflictuale din Kosovo este periculoasă. Este cert că România, ca şi alte ţări cum ar fi Spania, au considerat că această soluţie lasă nerezolvată problema minorităţii sârbe din Kosovo şi, mai ales, a acelora care au fost obligaţi să se refugieze din casele şi pământurile lor şi să se refugieze în Serbia", a declarat Petre Roman.
El a reamintit că, în 2000, Madeleine Allbright a afirmat categoric că, în niciun caz, această soluţie - Kosovo independent, nu poate deschide un curs al divizării Balcanilor în mici state şi că, în 1999, pe fondul prăbuşirii regimului Miloşevici, preşedintele SUA Bill Clinton a spus că România este un model democratic exemplar de rezolvare a convieţuirii interetnice.
"Nu avem nevoie de o relansare demagogică a nu ştiu căror pretinse revendicări de ordin istoric şi aşa mai departe, ci această constatare extrem de valoroasă pentru comunitatea democratică internaţională şi, în felul nacesta subiectul se închide fără exarcerbări de orin naţionalist, demagogic, populist... Declaraţia domnului Tokes este o declaraţie gros