Printre cele şapte instituţii financiare care vor avea nevoie de o infuzie de capital se numără şi ATEBank din Grecia, prezentă şi la noi în ţară. Sursa: REUTERS
Una dintre cele şapte bănci europene care au eşuat la testul de stres este prezentă şi în România. Este vorba despre banca grecească ATEBank, care este, din anul 2006, acţionarul majoritar al ATE Bank România. Alături de banca elenă, lista neagră o mai cuprinde pe cea germană Hypo Real Estate, dar şi alte cinci instituţii financiare din Spania: Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim şi Cajasur, informează bbc.co.uk.
În total, 91 de bănci europene au fost supuse testelor de stres de către comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar. Scopul acţiunii a fost să calmeze temerile investitorilor de un impact puternic al crizei datoriilor de stat în zona euro.
Capital necesar de 3,5 miliarde euro
Potrivit autorităţilor financiare din UE, cele şapte bănci cu probleme au nevoie de un capital suplimentar de 3,5 miliarde de euro. Suma este cu mult sub cea pe care o estimau analiştii economici. Ei se aşteptau ca testele autorităţilor UE să evidenţieze un necesar de finanţare în plus pentru băncile europene cuprins între 30 şi 90 de miliarde de euro.
Raportul comitetului care a desfăşurat analiza, publicat ieri-seară, a arătat că cele 91 de bănci analizate ar putea suporta pierderi potenţiale în valoare totală de 566 miliarde de euro, în cazul în care situaţia economică şi financiară s-ar deteriora, potrivit ediţiei electronice a "Wall Street Journal".
De altfel, presa internaţională se întreabă în ce măsură notele bune date celor 84 de instituţii de creditare europene pot fi credibile, în condiţiile în care chiar şi în ultimele luni sistemul bancar a trecut din criză în criză. Potrivit specialiştilor, testele nu au fost suficient de dure pent