Testele de stres la care au fost supuse 91 de banci europene sunt criticate pentru ca ar fi fost prea blande si e posibil ca investitorii sa fie mai atenti la cele care abia au trecut testul decat la cele care au picat.
Investitorii trebuie sa decida singuri cu privire la unele banci si sa isi dea seama unde sunt punctele slabe ale sistemului financiar european cu ajutorul noilor date pe care le-au primit din teste, transmite Reuters.
"Cu atat de putine banci care au picat testele, investitorii se vor intreba daca scenariul economic a fost suficient de dur", afirma analistii britanici. "Va fi normal pentru investitori sa ia in calcul diferenta la care au trecut unele banci", a adaugat Jon Peace, analist la Nomura, in Londra.
Autoritatile europene au supus bancile europene unor teste de stres pentru a vedea cum vor rezista acestea in cazul unei noi recesiuni care ar urma sa aiba loc peste doi ani. Din cele 91 de banci, 17 au trecut la limita.
Printre bancile care au trecut la limita se afla Deutsche Postbank, Piraeus Bank, Allied Irish Banks, Monte dei Paschi di Siena si UBI Banca din Italia, Bankinter si alte opt banci mici din Spania.
Testele de stres nu au fost trecute de sapte din cele 91 de banci. Printre acestea se afla si Hypo Real Estate, fiind, insa, singura dintre bancile nemtesti care au picat testul. Nici Atebank a Greciei nu a obtinut rezultate mai bune.
Spania se poate considera ca s-a descurcat cel mai prost. Cinci banci spaniole - Diada, Unnim, Espiga, Banca Civica si Cajasur - au picat testul.
Analistii economici se asteptau la aceste rezultate, estimand ca intre cinci si zece banci nu vor fi considerate destul de puternice pentru a face fata unei noi recesiuni.
Testele de stres la care au fost supuse 91 de banci europene sunt criticate pentru ca ar f