Treizeci de primari din treizeci de sate, impreuna cu sustinatori ai lor din tara si din strainatate, au pus temelia unei asociatii menite sa lanseze cele mai frumoase asezari rurale din Romania, pe orbita turismului international
In urma cu trei luni, publicam in paginile "Formulei AS" un interviu cu un tanar plin de entuziasm, Nicolae Marghiol, foarte hotarat sa salveze satul traditional romanesc. In urma interviului, un cititor care semneaza I. Adrian a trimis o scrisoare ce se incheia astfel:
"Sa fim sinceri, satul nu mai este ceea ce a fost. Taranul nu mai poate trai in gumari si in ilic, in asteptarea debarcarii turistilor japonezi si americani. Asta ar fi posibil doar daca am organiza satele precum rezervatiile pentru bizoni. In fine, taranul s-a plictisit sa mai astepte in saracie si melancolie "medeleniana" rezolvarea problemelor sale. Azi, noroiul din ulita, din televizor si politica sunt noile realitati. Sa dea Domnul sa ma insel, caci nu mi-ar parea rau! Succes, oricum, initiativei."
Domnule I. Adrian, am bucuria sa va anunt ca v-ati inselat! Nicolae Marghiol a reusit sa infiinteze Asociatia Cele mai Frumoase Sate din Romania. Treizeci de sate, cele mai frumoase din toata tara, si-au trimis la Brasov primarii, pentru a deveni membrii fondatori ai acestei asociatii. Viscri, Sambata de Sus, Vama Buzaului, Ruginoasa, Polovragi, Nucsoara, Rimetea, Zviceni sau Manastur sunt doar cateva dintre ele.
Palatul din Ruginoasa Prezentarea lor a scos la lumina o alta fata a satului romanesc decat cea cu noroiul din ulita. Am vazut sate care au stiut sa mizeze pe pastrarea valorilor autentice, pe conservarea arhitecturii traditionale ca patrimoniu national, sate care au stiut sa faca dintr-un peisaj sau dintr-un eveniment istoric cartea de vizita a unei comunitati. In astfel de locuri, oamenii se imbraca in costum national de sarbatori,