Bogdan Dorobăţ şi Rareş Nechifor de la Spitalul Universitar tratează cauzele principale de mortalitate în România, infarctul miocardic şi accidentul vascular, şi luptă ca tehnica să fie recunoscută ca specialitate
Bogdan Dorobăţ şi Rareş Nechifor sunt medicii care au adus radiologia intervenţională în România, o nouă ramură a medicinei care înlocuieşte cu succes intervenţiile chirurgicale clasice.
Mai citiţi şi:
Ioan Lascăr, chirurg plastician: „Sănătatea ar trebui să primească 10% din PIB“
Protocol semnat pentru preluarea Spitalul de Pediatrie
Ei folosesc în cadrul Laboratorului de Angiografie si Terapie Endovasculară de la Spitalul Universitar Bucureşti - pe care ei l-au înfiinţat în 2000 - un aparat special denumit angiograf.
Cu ajutorul acestuia se tratează hernii de disc, sarcini extrauterine, accidente vasculare şi multe altele, fără anestezie generală, fără incizii, perioada de recuperare a pacienţilor fiind redusă. Cei doi medici sunt cunoscuţi pe plan internaţional graţie metodei revoluţionare de tratare a sarcinii extrauterine pe care au inventat-o.
„Adevărul": Sunteţi promotorii radiologiei intervenţionale în România. Ce este aceasta, mai exact?
Rareş Nechifor: Este o ramură medicală nouă, de diagnostic şi tratament, care înlocuieşte multe dintre intervenţiile chirurgicale clasice, cu proceduri minim invazive. Se elimină anestezia generală, dar mai ales incizia, tăietura, timpul de spitalizare mediu al pacientului este de 24 de ore, deci nu se mai stă mult în spital, iar recuperarea este scurtă. Dar până când nu este recunoscută ca o specialitate nu putem să facem internări. La nivel mondial acest aspect este încă în discuţie: în unele ţări este considerată o supraspecializare din radiologie - ca şi în România - în altele este considerată o specialitate în sine. Ar fi normal ca noi să p